استانبولی پلو، غذایی آسان است که تقریباً همه آن را بلد هستند. اما هر غذای سادهای هم رمز و رازهایی دارد که با رعایت آنها خوشمزهتر میشود.
استانبولی پلو یا دمی گوجهفرنگی یکی از غذاهای قدیمی ایرانی است که در دورۀ قاجار از ترکیه به ایران وارد شد. دراصل این پلوی لذیذ و ساده، یک غذای وارداتی است.
استانبولی پلو به شیوههای مختلفی و با مواد گوناگونی طبخ میشود. طرز تهیهای که در این مطلب آمده، دستور اصلی این غذا است که میتوان بنا به سلیقه مواد دیگری به آن افزود.
پیاز را نگینی خرد کرده، در روغن تفت دهید تا طلایی شود. در صورت تمایل کمی رب گوجهفرنگی با پیاز تفت دهید. البته بهتر است از رب استفاده نشود.
گوجهفرنگی را رنده کنید و به حالت پوره دربیاورید. سیبزمینی را هم نگینی خرد کنید. پورۀ گوجهفرنگی و سیبزمینی را با نمک، فلفل و زردچوبه به پیازداغ بیفزایید. مواد را مخلوط کرده و خوب تفت دهید.
برنج را در قابلمه روی مواد بریزید. سپس به اندازهای که تا نصف بند انگشت روی برنج را بگیرد، آب جوش اضافه و شعله را زیاد کنید.
وقتی آب پلو بخار شد، روغن بریزید و شعله را کم کنید. در قابلمه را ببندید تا دم بکشد.
استانبولی پلو از غذاهایی است که با تمام مخلفات از شور و زیتون گرفته تا انواع سالاد و ترشی قابل سرو است. اما توصیه میشود آن را با ماست وخیار یا سبزی خوردن یا سالاد شیرازی میل کنید.
میتوان در استانبولی پلو از گوشت چرخکرده استفاده کرد. در این صورت پیاز را کمتر تفت دهید و گوشت را به قدری سرخ کنید که آب آن تبخیر شود.
برخی به استانبولی پلو، لوبیا سبز هم اضافه میکنند.
بهجای گوشت چرخکرده، از گوشت تکهای کوچک هم میتوان استفاده کرد.
نکاتی که به آنها اشاره شده است، کاملاً سلیقهای است و میتوانید بنا به سلیقه خود مقادیر آن را تغییر داده و کم و زیاد کنید.
اگر از قابلمۀ تفلون یا شعلهپخشکن استفاده کنید، تهدیگ خوب میشود. در غیر این صورت تهدیگ سیاه و بدمزه خواهد شد.
استفاده از ادویۀ پلویی یا دارچین، عطر خوبی به غذا میدهد.
میتوانید سیبزمینیها را جداگانه سرخ کرده و هنگام سرو لابهلای پلو بریزید.
استفاده از زعفران غذا را خوشمزهتر میکند.
اگر گوجهفرنگیها را کبابی و بعد پوره کنید، تجربۀ جالبی خواهید داشت.
اگر اهل فلفلدلمهای هستید، نصف فلفلدلمهای سبز یا قرمز را به صورت نگینی با پیاز تفت دهید. تأثیری در مزه ندارد، اما شکل غذا را بهتر میکند.
نصف پیمانه شیرۀ تمرهندی، استانبولی پلو را ترش میکند.
ژله خرده شیشه یا موزاییکی نوعی دسر است که تهیۀ آن وقتگیر است، ولی ارزش آن را دارد.
ژله خرده شیشه یا موزاییکی از دسرهای شیک و زیبایی است که میتوان برای مهمانیها تهیه کرد. این دسر شبیه شیشههای رنگی است؛ به همین دلیل نام آن خرده شیشه است. ترکیب رنگهای شاد در ژله خرده شیشه باعث جذابیت این دسر میشود.
دو یا چند رنگ ژله انتخاب کنید. هر کدام را جداگانه در یک لیوان آب جوش حل کرده، سپس سهچهارم لیوان آب سرد اضافه کنید. هر کدام از آنها را در قالب جداگانه بریزید و در یخچال بگذارید تا سفت شوند.
ژلههای سفت شده را از قالب جدا کنید و برشهای مکعبی دو سانتی بزنید. سپس همه را با هم در قالب اصلی بریزید.
ژلۀ آلوئهورا یا آناناس را در یک لیوان آب جوش حل کنید. سهچهارم لیوان شیر سرد یا بستنی به آن اضافه کرده، روی ژلههای رنگی مکعبی بریزید. قالب را یکی دو بار به آرامی تکان دهید تا ژله به کف قالب برسد.
قالب را در یخچال بگذارید تا ببندد. سپس از قالب خارج کنید.
بستنی میزان شیرینی این ژله را دو برابر میکند و کالری بالایی دارد. برای همین بهتر است از شیر استفاده کنیم. اگر مشکلی با کالری ندارید و شیرینی زیاد هم نمیپسندید، میتوانید از خامه استفاده کنید.
بهترین گزینه برای تهیۀ ژله، استفاده از قالبهای پلاستیکی است. قالبهای سیلیکونی چون نرم هستند، ممکن است جدا کردن ژله مشکل شود. قالبهای فلزی هم خوب است. فقط ممکن است ژله در این قالبها کمی ذوب شود. به همین دلیل قالبهای پلاستیکی پیشنهاد میشوند.
شله زرد ، زینتبخش سفرههای افطار
حلوای هویج ؛ خوش رنگ و خوش مزه
کره بادام زمینی ؛ طرز تهیه خانگی
استانبولی پلو، غذایی آسان است که تقریباً همه آن را بلد هستند. اما هر غذای سادهای هم رمز و رازهایی دارد که با رعایت آنها خوشمزهتر میشود.
استانبولی پلو یا دمی گوجهفرنگی یکی از غذاهای قدیمی ایرانی است که در دورۀ قاجار از ترکیه به ایران وارد شد. دراصل این پلوی لذیذ و ساده، یک غذای وارداتی است.
استانبولی پلو به شیوههای مختلفی و با مواد گوناگونی طبخ میشود. طرز تهیهای که در این مطلب آمده، دستور اصلی این غذا است که میتوان بنا به سلیقه مواد دیگری به آن افزود.
پیاز را نگینی خرد کرده، در روغن تفت دهید تا طلایی شود. در صورت تمایل کمی رب گوجهفرنگی با پیاز تفت دهید. البته بهتر است از رب استفاده نشود.
گوجهفرنگی را رنده کنید و به حالت پوره دربیاورید. سیبزمینی را هم نگینی خرد کنید. پورۀ گوجهفرنگی و سیبزمینی را با نمک، فلفل و زردچوبه به پیازداغ بیفزایید. مواد را مخلوط کرده و خوب تفت دهید.
برنج را در قابلمه روی مواد بریزید. سپس به اندازهای که تا نصف بند انگشت روی برنج را بگیرد، آب جوش اضافه و شعله را زیاد کنید.
وقتی آب پلو بخار شد، روغن بریزید و شعله را کم کنید. در قابلمه را ببندید تا دم بکشد.
استانبولی پلو از غذاهایی است که با تمام مخلفات از شور و زیتون گرفته تا انواع سالاد و ترشی قابل سرو است. اما توصیه میشود آن را با ماست وخیار یا سبزی خوردن یا سالاد شیرازی میل کنید.
میتوان در استانبولی پلو از گوشت چرخکرده استفاده کرد. در این صورت پیاز را کمتر تفت دهید و گوشت را به قدری سرخ کنید که آب آن تبخیر شود.
برخی به استانبولی پلو، لوبیا سبز هم اضافه میکنند.
بهجای گوشت چرخکرده، از گوشت تکهای کوچک هم میتوان استفاده کرد.
نکاتی که به آنها اشاره شده است، کاملاً سلیقهای است و میتوانید بنا به سلیقه خود مقادیر آن را تغییر داده و کم و زیاد کنید.
اگر از قابلمۀ تفلون یا شعلهپخشکن استفاده کنید، تهدیگ خوب میشود. در غیر این صورت تهدیگ سیاه و بدمزه خواهد شد.
استفاده از ادویۀ پلویی یا دارچین، عطر خوبی به غذا میدهد.
میتوانید سیبزمینیها را جداگانه سرخ کرده و هنگام سرو لابهلای پلو بریزید.
استفاده از زعفران غذا را خوشمزهتر میکند.
اگر گوجهفرنگیها را کبابی و بعد پوره کنید، تجربۀ جالبی خواهید داشت.
اگر اهل فلفلدلمهای هستید، نصف فلفلدلمهای سبز یا قرمز را به صورت نگینی با پیاز تفت دهید. تأثیری در مزه ندارد، اما شکل غذا را بهتر میکند.
نصف پیمانه شیرۀ تمرهندی، استانبولی پلو را ترش میکند.